C3日本動玩博覽
 
大人同小朋友齊來參與
年度動漫盛事
「我最喜愛的動漫角色」
兒童繪畫大募集

2014年11月17日 下午6:00

去年甚受小朋友歡迎的兒童繪畫大募集,今年亦會繼續於“C3日本動玩博覽2015”舉行;讓11歲以下小朋友與我們一同分享他們「我最喜愛的動漫角色」*。入圍作品除了會展示於“C3日本動玩博覽2015”會場內,仲會得到精美紀念品乙份及入場門券乙張,家長可以陪同小朋友一齊免費入場。參加詳情請登入「兒童繪畫大募集」專頁。快d叫你身邊嘅小朋友一齊嚟參加啦!

*任何國家的動畫、漫畫作品中的角色


《C3 in HK 2015 Cosplay
大激鬥》參賽招募開催!

2014年11月5日 下午6:00

《C3日本動玩博覽2015》將於2月6至8日係會展舉行!今年8月,「C3 in HK Cosplay大激鬥」冠軍隊伍首次代表香港參加,於日本名古屋舉辦的世界性Cosplay活動「World Cosplay Summit」總決賽,與來自世界各地Cosplay達人同場較量。他們不但可以獲得寶貴經驗,更可以認識到各國的朋友。你都想代表香港參加國際Cosplay盛事?「C3 in HK 2015 Cosplay大激鬥」即日開始報名喇!把握機會,立即行動喇!

參加詳情


2014香港冠軍Cosplay隊伍
應邀出席東京國際交流活動

2014年10月29日 下午3:00

《C3 in HK 2014 Cosplay大激鬥》的冠軍隊伍,繼8月前往名古屋代表香港參加“World Cosplay Summit”總決賽後,於10月再度應“東京國際電影節”及“World Cosplay Summit”的聯合邀請,前往日本東京作親善訪問。在是次行程中,她們除了接受當地傳媒訪問,亦參予了在池袋舉行的Cosplay大巡遊及在六本木舉行的大型Cosplay舞台演出,代表香港Cosplay界與各國Cosplay高手同台切磋。如果你都想代表香港參加這些國際Cosplay交流活動,就記住要留意《C3 in HK》即將在官方網站及Facebook公佈的《C3 in HK 2015 Cosplay大激鬥》報名詳情喇!


World Cosplay Summit 2014

2014年9月3日 下午5:00

World Cosplay Summit 2014已於日本名古屋完滿結束。香港代表除咗出席8月2日紅地氈儀式同埋WCS總決賽外,喺為期10天行程內,仲參與咗不少由大會安排嘅活動。當中包括歡迎派對、探訪國土交通省中部運輸局及名古屋市長、大巡遊等等。另外仲有多姿多彩嘅文化交流活動,包括:媒體訪問、電視台表演訪問及遊覽名古屋名勝等;兩位香港代表不但獲得與國際cosplay達人同場比賽嘅寶貴經驗,最開心係私底下可以同一班高手交換cosplay心得!今次嘅WCS總決賽,對所有出席者嚟講,可以稱得上係一次精彩繽紛嘅跨國文化旅程。如果你都想有機會衝出香港,同世界各地嘅cosplayer嚟一次友誼較量,就唔好錯過《C3日本動玩博覽》2015年2月6日至8日舉行嘅《C3 in HK 2015 Cosplay大激鬥》喇!參加詳情請密切留意官方網站及Facebook公佈。

 

香港代表於紅地毯之部份花絮 觀看花絮

WCS總決賽精華片段  觀看片段

香港代表於WCS總決賽之片段  觀看片段


C3日本動玩博覽2014
活動花絮重溫

2014年8月22日 下午6:00

為來年2月6日至8日於香港會議展覽中心舉行嘅《C3日本動玩博覽2015》作熱身,大家可以欣賞最新上載嘅C3日本動玩博覽2014相片,重溫以及回味C3會場內各參展商和一眾表演嘉賓嘅風采。


《C3日本動玩博覽2015》最新消息! 2015年2月約定你!

2014年6月23日 下午5:00

《C3日本動玩博覽2015》已經鐵定2015年2月6日至8日喺香港會議展覽中心舉行。由於出年係C3HK嘅 5週年,C3 in Hong Kong 2015行政委員會目前已經全力籌備。除咗依然會有各式各樣攤位販售動漫精品,精彩舞台表演當然亦會繼續請來有份量嘅嘉賓。為咗慶祝5週年呢個大日子,仲可能有神秘驚喜畀大家添!各位C3 fans 記住留意官網和Facebook的最新報導喇!


香港cosplay代表
8月2日決戰名古屋!

2014年4月16日 下午4:30

今年香港首次被World Cosplay Summit列為正式賽區,《C3 in HK 2014 Cosplay大激鬥》的冠軍隊伍 — 江鎧廷、雷麗卿,將以香港區代表的身份,直接進軍《WCS總決賽》與來自世界各地Cosplayers同場比賽!日前,WCS已正式公佈今年的紅地氈儀式及WCS總決賽將於8月2日星期六在名古屋舉行,大家請為我哋嘅香港代表加油!想緊貼更多有關今年WCS嘅最新消息,就要去佢哋嘅官網http://www.worldcosplaysummit.jp/ 啦!






感謝蒞臨C3日本動玩博覽2014

2014年3月17日 下午5:30

我們衷心感謝大家光臨「C3日本動玩博覽2014」!主辦單位謹代表所有參展商、演出嘉賓及全體工作人員向各位支持者致以萬二分的謝意。全賴大家的合作與包容,一連三日的活動才能在一片歡笑聲中順利進行。博覽會期間如有安排不便,敬請原諒。我們亦會仔細檢討,力求進步和改善。

「C3日本動玩博覽」還處於發展階段,每一屆都在茁壯成長。我們已經開始為來年籌劃一個更符合人物(Character)、內容(Content)、文化(Culture) 的升級版活動。所有最新情報我們會在官網公佈,敬請大家密切留意!

2015年,我們承諾為大家帶來更歡樂、更讓人期待的活動!

2015年,我們熱切盼望再次和大家在香港見面!

 

2014年3月17日

C3日本動玩博覽行政委員會


C3饻ʪ
C3日本動玩博覽

主辦機構:

籌辦機構:

 

 

 

     

後援:

 

 

 

合作伙伴:

 

 

 

查詢熱線:

© C3 in Hong Kong 2014 行政委員会. All rights reserved.